Hulp voor ouderen die strijden met rommel en eenzaamheid.

In de loop van ons leven verzamelen we allemaal veel spullen. Voor ouderen kan deze verzameling vaak uitgroeien tot een overweldigende hoeveelheid spullen die niet alleen hun leefruimte innemen, maar ook hun levenskwaliteit beïnvloeden. Veel ouderen vinden het moeilijk om op te ruimen, en dat kan leiden tot gevoelens van schaamte en eenzaamheid. Ze willen geen visite ontvangen en raken geïsoleerd van hun sociale netwerken. Gelukkig zijn er manieren om hen te helpen weer een opgeruimd huid en een gelukkiger leven te krijgen.

Het belang van opruimen

Voor ouderen kan opruimen niet alleen fysiek, maar ook emotioneel een zware taak zijn. De angst om iets belangrijks weg te doen met emotionele waarde is groot. En het kan eenvoudig fysiek te zwaar zijn om te beginnen met opruimen. 
Ik hoor regelmatig:
Ik loop vast, ik weet niet wat ik weg kan doen. Vaak zijn het gebruiksvoorwerpen waarvan er meerdere in huis zijn. De gedachte is vaak: stel je voor dat ik het nog ooit nodig heb.
Het magische moment van ooit komt nagenoeg NOOIT!
Een opgeruimd huis biedt talloze voordelen: meer leefruimte, minder stress en een groter bereidheid om vrienden en familie te ontvangen.

Stap 1: Creëer een plan en bied ondersteuning

Je kunt als familie helpen met opruimen. Maak samen een plan, overleg welke spullen dierbaar zijn en blijven. Schrijf dit op. Pak iedere keer een klein gedeelte aan. Zorg dat het behapbaar blijft. 
Ga niet in een keer een hele ruimte aanpakken. Begin klein, bijvoorbeeld met een kast in de woonkamer. Kijk wat er in de kast wordt bewaard en wat er veel gebruikt word.
Begin met voorwerpen waar niet zoveel emotionele waarde aan zit. Dan wordt het maken van keuzes makkelijker. 

Vooral als je van een groot huis naar een kleinere woonruimte gaat is het fijn om op tijd met uitzoeken te beginnen. De verhuizing verloopt zonder stress.

Stap 2: Respecteer de emotionele waarde

Ouderen hebben vaak een sterke emotionele band met hun spullen. Respecteer dit en geef hen de ruimte om hun verhalen te vertellen. Het is een mooie gelegenheid om meer over je eigen verleden te horen. 
Bedenk dat degene die je helpt een heel leven achter zich heeft en daar over kan vertellen.

Je kunt voorstellen om een mooi plakboek te maken met mooie herinneringen van foto’s en de verhalen die erbij horen.  

Geef iemand de tijd om na te denken over wat blijft (gebruikt wordt) en wat weg kan. Soms heeft iemand bedenktijd nodig als het om een voorwerp met emotionele waarde gaat.
Voor een buitenstaander is het makkelijk om te zeggen: dit kan wel weg, dit is oud. Maar zo werkt het niet

Overweeg om een speciale doos te maken voor zeer waardevolle items die niet weg hoeven. Of zet de waardevolle items op een mooie plek zodat ze er elke dag naar kunnen kijken en van genieten.

Stap3: Praktische hulpmiddelen en technieken

Geruik praktische opbergers, zoals manden, plastic bakken, werk met labels. Kijk eerst wat er nog ligt aan opbergers voordat je nieuwe aanschaft.
Een goede hulp is het werken met ‘de drie dozen methode’ (bewaren, weggeven, weggooien). Met deze techniek heb je snel overzicht en resultaat.
Je kunt per categorie opruimen (denk aan kleding) of per ruimte. Beperk de tijd die je eraan besteedt.
Een overzichtelijke kleding kast geeft rust.

Stap 4: Zet in op sociale aspecten

Moedig hen aan om het opruimproces te zien als een kans om sociale contacten te herstellen. 
Schaamte voor een rommelig huis kan de oorzaak zijn om geen tot weinig bekenden binnen te laten. Hierdoor kun je je eenzaam voelen. 

Door op tijd te beginnen met het uitzoeken van je spullen weet je zeker dat je zelf de regie houdt over wat je bewaart en wat je niet meer wilt houden.
Op deze manier zorg je ervoor  dat de nabestaanden niet met veel uitzoekwerk achterblijven.


Het kan een mooi moment zijn om hulp van familie en vrienden in te schakelen, waardoor je je gesteund en minder alleen voelt. Het kan mooie en gezellige momenten opleveren door samen een reis door het leven te maken. 
Als je als familie helpt kun je direct afspreken wat jezelf graag wilt hebben om  te gebuiken of als herinnering.

Stap 5: Bied langdurige ondersteuning

Opruimen is vaak geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Bied langdurige ondersteuning en geef regelmatig tips en aanmoedigingen om de nieuwe, opgeruimde levensstijl vast te houden. De ondersteuning kan door familie of vrienden gegeven worden of door bijvoorbeeld de thuiszorg.

Wil je je familie of vrienden liever hier niet mee belasten, dan kun je ervoor kiezen om een professioneel opruimcoach in te schakelen.