
Mindmap opruimen
Wanneer begin je?
Wat is het goede moment om met opruimen te beginnen?
- Je irriteert je aan de rommel
- Je gaat verhuizen naar een kleiner huis
- Je kunt je spullen niet terug vinden.
Waar begin je?
Je kunt het beste beginnen in de ruimte waar je het meeste bent. Dan geniet je direct van je vorderingen.
Hoe begin je?
Stel je begint in de woonkamer en je vensterbank ligt vol met folders, pennen, post, speelgoed en alle andere spullen die geen vaste plek hebben. Je haalt alles van de vensterbank en maakt de vensterbank schoon. Dan zoek je uit wat je graag op je vensterbank wilt hebben en zet dit terug.
De spullen die je niet terug zet kun je in een bak of doos leggen en later beslissen waar deze spullen horen te liggen.
Maak niet de fout om de hele woonkamer aan te pakken, je trekt dan zoveel overhoop dat je het overzicht kwijt raakt. De moed zakt je in de schoenen en je hebt dan helemaal geen zin meer om je opruimklus af te maken.
Beslis voor jezelf hoeveel tijd je wilt besteden aan je opruimproject, bijvoorbeeld een half uur, zet een timer en stop als de tijd voorbij is. Zet muziek op die je leuk vindt en ruim swingend op. Heb jij gelijk ook je dagelijkse beweging gehad.
Wat bewaar je?
Je begint eerst met kijken wat je weg kunt doen. Folders, oude kranten kunnen bij het oud papier. Zegelkaarten waarvan de datum verstreken is kunnen weg.
In de keuken kijk je naar kruiden, zakjes, deegwaren en meel of de houdbaarheidsdatum nog goed is. Alles wat over de datum is, kun je wegdoen.
Als je elke keer iets weg doet wat kapot is wordt je huis langzaamaan minder vol.
Er is een mooie website Stichting Goede doelen. Hier vindt je veel informatie waar je spullen een tweede kans krijgen. Je hoeft niet alles naar de kringloop te brengen. Er zijn veel goede doelen die ervoor zorgen dat de minder bedeelden in Nederland maar ook in het buitenland jou nog goede spullen goed kunnen gebruiken.
Wat doe je met spullen die een emotionele waarde hebben?
Je kent het vast wel, met je verjaardag krijg je cadeautjes, maar eigenlijk past het niet in je interieur. De blauwe bloempot met plant. Je denkt dat je de bloempot niet weg kunt doen, je bent bang dat je een schuldgevoel krijgt.
Als je aan het opruimen slaat, kun je de gever vragen of zij/hij het cadeau terug wil. Of je geeft het zelf cadeau aan iemand waarvan je weet dat deze het kan gebruiken.
Die bijna antieke olielamp staat in de weg. Je hebt er geen plek voor in je woonkamer, het past niet bij je huidige stijl. De lamp staat op zolder stof te happen.
Wat doe je ermee?
Je kunt in je eigen familie vragen of iemand er belang bij heeft. Je kunt er een foto van maken en de olielamp wegdoen.
Puberbrein.
Meestal ruimt een puber niet op. Hier zien ze de noodzaak niet van in. Een uitzondering daar gelaten.
Plannen is heel lastig voor pubers. Ze kunnen zich niet focussen en daardoor lijkt het of ze lui zijn en niet willen opruimen.
Met humor en een beetje hulp kun je ze leren hoe ze bijvoorbeeld hun slaapkamer kunnen opruimen.
Het hoeft niet perfect, er mag best een beetje rommel liggen.
Je kunt afspraken maken over wel of niet eten op de slaapkamer. Als je het toestaat, dan is de afspraak dat er geen etensresten op de kamer blijven liggen.
Wat levert opruimen op?
Elke keer dat je een stukje van je huis hebt opgeruimd voel je opluchting. Wat levert het je op?
- Je bent veel sneller klaar met het schoonmaken van je huis, omdat je veel minder hoeft op te tillen of opzij te zetten om erbij te kunnen met stofzuigen
- Alles heeft een vaste plek, het kost minder tijd om spullen te zoeken
- Omdat je spullen een vaste plek hebben, koop je minder snel nieuwe dingen.
- De vrije tijd die je overhoudt kun je besteden om leuke dingen doen. Bijvoorbeeld: wandeling in het bos, met een vriend/vriendin afspreken. Eindelijk heb je tijd om je boek te lezen.
- Minder stress
- Je schaamte is weg
- Je voelt je gelukkiger
- Je leeft gezonder
- Je bent een blijer mens
- Je krijgt positieve energie
Jezelf belonen.
Als je de keuze hebt gemaakt om op te ruimen, mag jij jezelf eerst een flinke schouderklop geven.
Je mag jezelf belonen als je de klus af hebt. Je kunt met een beker thee op de bank gaan zitten en even helemaal niets doen of je begint in dat boek wat al maanden ligt te wachten totdat jij erin begint.
Voordat je begint met opruimen kun je al iets bedenken waarmee jij jezelf wilt belonen. Je hebt dan iets om naartoe te werken.
Alleen of samen?
Zie je het niet zitten om alleen aan de slag te gaan, dan kun je een professionele opruimcoach inhuren. Je kunt samen bekijken wat jij wilt bereiken en in hoeveel tijd dit te realiseren is.
Misschien ben je met een goed plan al geholpen en kun jezelf aan de slag.
Veelal na een werksessie van 3 uur heb je de kneepjes van opruimen onder de knie en kun jezelf verder.
Maak gerust een afspraak om mij te bellen voor advies.
Je kunt ook het contactformulier invullen dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.